Det er førpremiere på filmen “Hva skjedde med Torstein Raaby” på Aurora kino 6. november kl 18.00. I den sammenheng vil det også bli lansert en bok på Sør-Varanger bibliotek i forkant av filmen.

Thorstein Raaby
Født: 6. oktober 1918, Dveberg, Andøya, Norge
Død: 23. mars 1964 (45 år) Døde mystisk ved hemmelig militærbase i Canada
Nasjonalitet: Norsk
Medlem av: MI6 – Secret Intelligence Service
Utmerkelser: Krigskorset med sverd, Distinguished Service Order, King’s Medal for Courage in the Cause of Freedom og Croix de guerre 1939–1945
Deltok i: Andre verdenskrig, Kon-Tiki-ekspedisjonen og andre ekspedisjoner
Kjent som: Nord-Norges største krigshelt, hemmelige agent, eventyrer fra Kon-Tiki, Kongen av Jan Mayen, Polfarer

På sitt tredje oppdrag som hemmelig radioagent under andre verdenskrig ble Torstein Raaby sluppet i fallskjerm over Sør-Varanger.

Fra september 1944 og fram til de norske styrkene rykket inn i Kirkenes i november, rapporterte Raaby til britiske SIS og den norske regjeringen i London om tyskernes tilbaketrekning. Tidligere under krigen hadde han vært hemmelig radioagent for sovjetisk etterretning i Tromsø, og på sitt første oppdrag for britiske SIS var han sterkt involvert i nøytraliseringen av det tyske slagskipet Tirpitz.

Raaby er også kjent som radiotelegrafist på Thor Heyerdahls ikoniske flåteferd over Stillehavet i 1947. Etter sin død i 1964 har Raaby, som er en av Norges høyest dekorerte krigshelter, blitt glemt.

Stian Indrevoll fra Andøya har laget dokumentarfilm om sin jakt på sin barndoms helt.
Knut Støvne debuterer som saksprosaforfatter med biografien om Raaby. Boken handler om Raabys korte, men eventyrlige liv og er basert på mange tidligere ukjente kilder.

Sør-Varanger bibliotek
6. november kl 17.00
1. etasje

Translate »