Ljudmila Ulitskaja kommer til Kirkenes og Sør-Varanger bibliotek under Barents Spektakel. Ulitskaja er av mange regnet som en av vår tids største russiske forfattere. Ljudmila Ulitskaja (f. 1943) regnes av mange som det største navnet i russisk 2000-tallslitteratur. Hvert år figurerer hun høyt oppe på bookmakernes liste over favoritter til Nobels litteraturpris.
I forbindelse med at romanen Det store grønne teltet nå er oversatt til norsk, vil hun bli bokbadet av Russland-kjenner og oversetter Marit Bjerkeng. Romanen Det store grønne teltet beskriver hvordan det er å vokse opp i Sovjetunionen, fra Stalins død til Berlinmurens fall. Åpningstale ved ordfører Lena Norum Bergeng.
Arrangementet er et samarbeid mellom Sør-Varanger bibliotek, Barentssekretariatet og Pikene på Broen, og er støttet av Fritt Ord.
Om du vil sikre deg en plass, er biblioteket åpent fra klokken 12 denne dagen.
Mer om forfatteren:
Ulitskajas første bøker var kortromanen Sonetsjka (1992) og romanen Medea og hennes barn (1996). Begge kom ut på norsk i Marit Bjerkengs oversettelse, i 2006 og 2007.
På 2000-tallet skrev Ulitskaja fire store romaner som anses som hennes hovedverk: Tilfellet Kukotskij (2001), Daniel Stein, oversetter (2006), Det store grønne teltet (2011) og Jakobsstigen (2015). Det store grønne teltet utkommer på norsk i Marit Bjerkengs oversettelse til Ljudmila Ulitskajas 80-årsdag i februar 2023.
Ulitskaja er utdannet biolog, og hele forfatterskapet er en utforskning av menneskets muligheter og begrensninger. Hun skildrer enkeltmennesker i relieff av en skiftende politisk kontekst i Sovjetunionen og det postsovjetiske Russland. Tilfellet Kukotskij utspiller seg under 1930-tallets utrenskninger, mens Det store grønne teltet tar for seg 1960- og 1970-årenes dissidentbevegelse. Daniel Stein, oversetter er en dokumentarroman basert på livet til den polske jøden Oswald Rufeisen, som under krigen reddet seg selv og flere andre gjennom å være tolk for tyske militære.
Ulitskaja har vunnet det som er av litterære utmerkelser i Russland, samt Médici-prisen i Frankrike og Penne-prisen i Italia. Gjennom 2010-tallet kritiserte hun Putin-regimet i stadig krassere ordelag. Etter Russlands angrep på Ukraina i februar 2022 har hun levd i eksil i Tyskland.
Translate »