Torsdag 22. oktober kl 18.00 3. etasje
OBS! Begrensa antall plasser.
Per Kristian Olsen med seg boken sin
“Jevnet med jorden – brenningen av Finnmark og Nord-Troms 1944” til Sør-Varanger bibliotek.
Høsten 1944, da de tyske styrkene på nordfronten måtte trekke seg tilbake, tok de i bruk den brente jords taktikk i Finnmark og Nord-Troms. En hel landsdel ble jevnet med jorden og befolkningen tvangsevakuert, med enorme menneskelige omkostninger. Tiltaket ble begrunnet militært: Det gjaldt å forhindre en russisk invasjon, het det i propagandaen.
Begrunnelsen var en bløff. Det foreslå ingen militær trussel fra russernes side. I virkeligheten var det NS-regimet og Reichskommissar Terboven som fikk Hitler til å gi ordre om at Nord-Norge skulle legges i aske. Hensikten var å hindre de norske eksilmyndighetene i å bite seg fast i nord.
Nye arkivfunn viser at det hele dreide seg om en krigsforbrytelse av dimensjoner. Hvorfor ble ingen tiltalt og straffet etter krigen for de ufattelige lidelsene som var blitt påført sivilbefolkningen i Nord-Norge?
Med-arrangør: Sør-Varanger Historielag
(Av smittevernhensyn har vi begrenset antall plasser til 35 stk. Billetter bookes gratis, se link over. Kun én billett pr person)