Hva er Finnmark og hvem er finnmarkingene? I boka Finnmark. Nesten Norge får du de personlige fortellingene til ni personer av alle kjønn mellom 15 og 83 år, ingen lik den andre, likevel umiskjennelig finnmarkinger på hvert sitt vis.
Finnmark har mange paradokser og ligger tilsynelatende i periferien, samtidig som området plutselig er helt sentralt i verden, som nabo til Russland og Finland. Finnmarkingene har selv ordet i denne lavmælte boka, og forteller om gleden ved å høste av naturen, mekke på traktorer, skape kunst, identitetsspørsmål, ta det samiske språket tilbake, være trygg i små bygdesamfunn, men også om vanskene med å stå frem som trans, om flukt, fornorskning, fylkessammenslåing og å føle seg fanget på et lite sted der alle kjenner alle.
Bakgrunnen deres er kvensk, skoltesamisk, nordsamisk, russisk, finsk, afghansk og norsk. De er et helt særegent folk, fordi et rike så langt nord og øst for den vanlige norskheten knapt kan sammenlignes med resten av landet. Her har mangfold vært normen i tusen år. Tre av personene har tilknytning til Sør-Varanger.
Susanne Hætta fra Alta har skrevet seks bøker i flere sjangre og vært redaktør for to. I tillegg er hun kunstner og fotograf, noe som bl.a. har resultert i en fotobok om Mari Boine og historien om pionérene i det samiske kunstnerkollektivet Mázejoavku. For tiden arbeider hun med bøker om både pels og badstukultur.
Etterpå kan man kjøpe boka direkte fra forfatteren. Velkommen!
Arrangementet er støttet av Fritt Ord